Om motorcyklar

 

Motorcyklar är uppdelade i flera olika kategorier, efter bland annat vikt och effekt. I Sverige delas motorcyklarna upp i tre klasser och de kräver olika typer av körkort.

En lätt motorcykel har en slagvolym av högst 125 kubik samt en effekt som max går upp till 11kW. Förhållandet mellan vikt och effekt får inte överstiga 0,10 kW/kg. En mellantung motorcykel å andra sidan får inte överstiga 35 kW i motoreffekt och förhållandet mellan vikt och effekt får inte gå högre än 0,20 kW/kg. Man behöver även ta hänsyn till originaleffekten som inte får stiga över 70kW. En tung motorcykel har obegränsad motoreffekt och ingen hänsyn behöver tas till förhållandet mellan vikt och effekt. En sportmotorcykel hör ofta till kategorin tung motorcykel.

Körkortet för lätt motorcykel har en körkortsålder på minst 16 år. Mellanklassmotorcykeln kräver förare som fyllt 18 år och för att få körkort till tung motorcykel (eller snarare alla typer av motorcyklar) behöver man ha fyllt 24 år, alternativt 20 år med innehav av mellanklass under minst två år.

Motorbike_roadracingSportmotorcykeln är vanligtvis en motorcykel som har en utvecklad prestanda och stil som knyter an till tävlingsmotorcyklar som används vid roadracing. Roadracing är en typ av motorcykeltävling där man tävlar om att vara snabbast på asfaltbanor. Man kan tävla med både specialbyggda motorcyklar och standardmotorcyklar som finns tillgängliga i handeln. Exempel på sportmotorcyklar är Ducati 1098, Honda CBR250R, Kawasaki Ninja 250 R och Yamaha FZR. Det finns sportmotorcyklar både för användning i trafiken och för att köra på banan. De största skillnaderna mellan en sportmotorcykel och en vanlig motorcykel är stilen samt kapaciteten. De är helt enkelt anpassade för olika krav. I Sverige finns det ungefär 235 000 motorcyklar som är i trafik. Av dessa är cirka 30 000 sportmotorcyklar.

Man kan säga att det finns två olika typer av sportmotorcyklar. Supersportmotorcykeln är anpassad för att köra på bana och tävla med. Dessa kan accelerera snabbt, är lätta att hantera och kommer upp i mycket höga hastigheter. Sporttouringmotorcykeln å andra sidan är mer bekväm att köra för att man ska kunna åka långa sträckor. Den har även större packmöjligheter. Båda modellerna kan komma upp i höga hastigheter och har mycket effektiva bromssystem.

Leave a Comment

mts_howto