Även om de flesta motorcykelförare inte tycker om att tänka på det, finns det en viss tid på året då det är dags att ställa undan motorcykeln för vintern. När man gör det är det viktigt att göra det på rätt sätt, för att motorcykeln inte ska ta skada av att stå oanvänd länge och av de hårda väderförhållandena som råder under vintern.
Det första man bör avgöra är om man ska förvara sin motorcykel inomhus eller utomhus. Det går bra vilket som, men om man ska förvara sin motorcykel utomhus finns det flera saker man måste ha i åtanke. Det finns till exempel risk för att de temperatursvängningar som råder utomhus kan leda till kondens, vilket orsakar rost på motorcykeln och fukt i bensintanken. Man bör därför om möjligt se till att ställa motorcykeln på en plats där den inte utsätts för de kallaste frostnätterna, och där den inte står i direkt solljus, eftersom temperaturväxlingarna blir som störst då. För att undvika fukt i tanken bör man fylla på den till max innan man vinterförvarar motorcykeln.
Det bästa är så klart om man kan vinterförvara motorcykeln i en jämnt tempererat och torr inomhusmiljö. Om rummet har fönster ska man tänka på att inte ställa motorcykeln så att solljuset faller på den, återigen för att undvika temperaturväxlingar. Även inför en idealisk vinterförvaring finns det dock vissa saker man måste göra för att skydda motorcykeln så mycket som möjligt. Man bör till exempel tvätta motorcykeln omsorgsfullt, med avfettning, varmt vatten och schamponering, och därefter vaxa den. All smuts och fukt på motorcykeln kan korrodera metallen, varför den bör vara helt ren och torr när man ställer undan den. Dessutom betyder det ju att man har en glänsande ren motorcykel att plocka fram för en första åktur när våren till slut är kommen. Av samma anledning bör man byta olja och filter i motorn, samt smörja kedjan, vajrar och lås på motorcykeln. Annars kanske det inte blir någon första åktur på våren, om låsen kärvar.
Slutligen bör man tänka på hur motorcykeln är försäkrad under vinterförvaringen. Det är viktigt att kontakta ens försäkringsbolag för att kontrollera att den plats man har valt för förvaring är godkänd, så att försäkringen täcker en eventuell stöld eller skada som uppkommer under den långa vintern.