Att tänka på när du köper motorcykel

Ett motorcykelköp kräver minst lika mycket eftertanke och planering som ett bilköp. Om man räknar bort de uppenbara förberedelserna, som att man måste ta ett motorcykelkörkort och spara ihop eller låna tillräckligt mycket pengar för att kunna genomföra köpet, måste man fortfarande bestämma sig för vilken typ av motorcykel man vill köpa, något som kan vara lättare sagt än gjort. Vilken typ som passar beror självklart på hur man har tänkt använda motorcykeln: ska man åka på långa roadtrips, så att man behöver en bekväm och stabil motorcykel? Eller föredrar man en snabb och sportig motorcykel, för kortare men fartfyllda färder? Det kan ta lång tid att hitta rätt motorcykel.

När man väl har gjort det finns det dock ytterligare saker att tänka på vid köpet. En sådan sak är till exempel att man måste kontrollera att motorcykeln är i det skick den utges för att vara. Handlaren ska kunna förse en med varudeklaration, det senaste besiktningsprotokollet, registreringshandlingen, serviceboken och handlarens eget testprotokoll, som ska ha utförts då handlaren tog emot motorcykeln. Man bör sedan själv kontrollera det man kan av motorcykelns yttre, som däck, hjul, lager, kedja, drev, reglage och så vidare. Bromsar, motorljud och annat testar man under provkörningen – för man ska aldrig köpa en motorcykel utan att först ha provkört den.motorcycle-410165_960_720

Ytterligare saker att ta i beaktning innan köp, om man inte redan gjort det, är att kontrollera hur stora kostnader motorcykeln kommer att medföra efter köp. En sådan kostnad är till exempel försäkringen. Ring runt till olika försäkringsbolag och begär ett prisförslag, för att se om det är inom din budget. Du måste ha minst trafikförsäkring från den dag du står som ägare på motorcykeln, varför detta är något du måste reda ut innan du genomför köpet.

Något annat som du bör ha ordnat innan du köper din motorcykel är en plats att förvara den. Även om du planerar att ha motorcykeln stående utomhus på sommaren, behöver du en plats där du kan ställa den skyddat från väder och vind under vintern, till exempel ett garage. Om du planerar att bygga ett garage inför motorcykelköpet, och behöver köpa dörrar till garaget, ska du gå in på Byggmax.se. Där finns ett stort utbud av alla typer av dörrar.

Leave a Comment

mts_howto