Bygg din egen motorcykel

Tanken har nog slagit de flesta frälsta motorcykelälskare och glada amatörer att någon gång ge sig i kast med att bygga sin egen motorcykel. Inte minst har den amerikanska realityserien American Chopper på Discovery Channel bidragit till drömmen om att bygga en egen skräddarsydd motorcykel. Drömmen kan faktiskt bli verklighet för den som orkar lägga ner lite tid på att sätta sig in i vilka regelverk som gäller.

SFRO bygghandbok

Det bästa sättet att lyckas med motorcykelprojektet är helt enkelt att ta hjälp av Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisations bok som är sammansatt av organisationens egna besiktningsmän inom området. Boken är en guldgruva och innehåller allt om besiktning av amatörbyggda bilar och motorcyklar, samt de som är ombyggda eller ändrade. Det finns dessutom en hel del tips på hur man lyckas med bygget. Det är också en bra idé att kolla på Transportstyrelsens hemsida för att skaffa sig så mycket information som möjligt om vad som gäller för att ro projektet i hamn.

Tinker

Man kan med fördel hämta inspiration och hjälp med motorcykelbyggandet från designern Jack Lennie och hans motorcykel Tinker som togs fram i syfte att användas som open source. Detta betyder att de datafiler som använts för att konstruera motorcykeln är tillgängliga att användas av vem som helst och det är gratis att ladda ner dem. Motorcykelns delar är ritade att fräsas i CNC-maskin för att sedan kunna monteras ihop utan svetsning. Det finns också tillgång till en rad olika motorfästen som gör det möjligt att använda i stort sett vilken motor som helst.

Enligt designern själv har han skapat motorcykeln för att möjliggöra för alla att kunna blåsa nytt liv i gamla uttjänta och skrotfärdiga motorcyklar. Han var trött på att 90 procent av alla motorcyklar i hemlandet Skottland var färdiga för skroten, trots att det i de flesta fall bara var ramen som tagit skada. För att komma åt slöseriet med att även slänga alla andra delar som var i gott skick skapade han Tinker. Det går alltså att bygga en ny motorcykel av delarna från en gammal Hyundai helt utan vare sig avancerade verktyg eller vidare förkunskaper. För idén belönades Lennie med New Designer of the Year 2015 på en designmässa i London.

Det går med andra ord att sätta sin egen prägel på motorcykeldrömmen och till viss del skräddarsy en egen motorcykel av gamla delar. Med lite fantasi, kreativitet och uppfräschning kan resultatet bli en riktigt fin motorcykel som man med stolthet kan glida längs vägarna med. Har man dessutom följt alla regelverk går den igenom besiktningen utan problem och äventyret kan börja. Det är e fantastisk känsla att köra motorcykel som bara toppas av att köra en som man har byggt själv.

Leave a Comment

mts_howto