Motorcyklar på film

De flesta som skaffar motorcyklar älskar att ge sig ut på långa äventyr och många ser världen från hojen. Det finns dock tillfällen när man inte kan uppleva den där frihetskänslan som det innebär att köra motorcykel. Kanske ställer vintermånaderna till det och motorcykeln har det bäst inomhus eller så kanske man helt enkelt har fullt upp med annat. Då kan man koppla av med några härliga motorcykelfilmer när höstmörkret smyger sig på. Det finns en hel del att välja bland, med alltifrån dokumentärfilm till såväl gamla klassiker som nyare filmer.

Closer To The Edge

Detta är en svindlande brittisk dokumentär från 2011 som på svenska översatts till Vinna eller dö och som filmades i 3D. Filmen följer världens kanske farligaste motorcykeltävling som årligen körs på The Isle of Man och därför heter den ”The Isle of Man Tourist Trophy”. Handlingen kretsar kring bland annat Guy Martin och Ian Hutchinson som leder loppet 2010. Filmen undersöker bland annat förarnas hängivenhet och vad som verkligen driver dem att riskera allt för att vinna. Något som verkligen kan vara till fördel i själva tävlingen är att använda sig av dieseloptimering och helt enkelt optimera motorns mjukvara för att uppnå såväl ökad prestanda som körglädje. Motorcykeldokumentär kan verkligen vara något för den som gillar spänning och höga farter. Filmen har fått god kritik och är förhållandevis populär inom genren.

Easy Rider

Denna film från 1969 är den ultimata motorcykelfilmen och har blivit känd som en riktig klassiker. Den banade även väg för den populära genren road movie. Filmen handlar om motorcykelåkning i sin kanske friaste och mest bekymmerslösa form. De två vännerna Billy (Dennis Hopper) och Wyatt (Peter Fonda), är på väg till Mardis Gras i New Orleans på sina amerikanska choppers. De möter alla möjliga och omöjliga sorters karaktärer längs vägen och stöter bland annat på ett hippiekollektiv. Filmen blev också känd för ledmotivet ”Born to Be Wild” av rockgruppen Steppenwolf som för övrigt blev en stor internationell hit. Easy Rider är på många sätt en föregångare för den typ av motorcykelfilm som sedan följde i dess kölvatten.

The Place Beyond the Pines

The Place Beyond the Pines från 2012 är ett amerikanskt kriminaldrama med bland annat Ryan Gosling, Bradley Cooper och Eva Mendez i huvudrollerna. Filmen handlar om den unge motorcykelstuntföraren Luke som försörjer sig genom att uppträda på cirkus med sin motorcykel. När han inte arbetar meckar han konstant med sin hoj, men en kväll efter en show förändras allt i grunden. Hans före detta flickvän dyker upp och berättar att han har en son. Detta vänder upp och ned på tillvaron och Luke bestämmer sig för att han snabbt måste få ihop tillräckligt med pengar för att försörja sonen. Han beslutar sig för att börja råna banker. Allt förändras när hans väg korsas med den unge poliskonstapeln Avery och livet blir aldrig mer detsamma.

Leave a Comment

mts_howto