Ta motorcykelkörkort

Länge fick man automatiskt tillstånd att köra tung motorcykel när man tog sitt B-körkort. Så är dock inte längre fallet, och numera krävs en särskild utbildning och särskild uppkörning för att få köra motorcykel. Nedan beskrivs vad som krävs för att få köra olika typer av motorcyklar.

Den lättaste kategorin motorcyklar kräver en körkortsnivå som kallas A1. När man har klarat uppkörning och teoriprov för ett A1-kort får man köra motorcyklar som har en motor med en slagvolym på högst 125 kubikcentimeter och en effekt på högst 11 kilowatt. Man måste vara minst 16 år gammal för att få köra upp för detta kort.

Ett steg högre upp är A2-kortet, som gäller för motorcyklar med en nettoeffekt på högst 35 kilowatt. Dessa klassas som mellanstora motorcyklar. För detta kort är åldersgränsen, precis som för B-körkortet, 18 år.farm-1264761_960_720

För att få köra så kallad tung motorcykel måste man inneha ett A-körkort. När man har klarat uppkörningen för detta kort finns inga begränsningar för vilken motorcykel man får köra, oavsett dess slagvolym eller motoreffekt. Den enda begränsningen gäller fyrhjuliga motorcyklar. Varken med ett A1-kort, A2-kort eller A-kort får man köra fyrhjuliga motorcyklar; för detta måste man ha ett B-körkort. Dessa regler ändrades dock först den 19 januari 2013, så om man har ett A-kort som är utfärdat före detta datum gäller det fortfarande för fyrhjulingar. För att få ta A-kort måste man vara minst 24 år gammal, med undantag för om man tidigare haft A2-kort. Om man har haft denna behörighet i minst två år, får man köra upp för A-körkortet från att man är 20 år gammal.

Precis som när man tar B-körkort krävs för de flesta många körlektioner och teoriövningsprov för att klara uppkörningen för A-körkort. I likhet med när man tar B-körkort är både körlektionerna och övningsproven ofta kostsamma, varför det krävs att ens ekonomi är i god ordning innan man överväger att ta motorcykelkörkort. Om du känner att du skulle behöva hjälp med att förbättra din ekonomi, kan du kontakta Zensum. Zensum är en privat lånerådgivare, som bland annat kan hjälpa till med att omförhandla dina lån till bättre villkor. Pengarna du sparar på det kan du lägga på din motorcykelutbildning.

Leave a Comment

mts_howto