Veteranmotorcyklar

 

Intresset för motorcyklar är enormt, men det innebär inte att alla gillar samma. Vissa älskar Harley Davidson, andra sportmotorcyklar eller riktigt gamla hojar. Veteranmotorcyklar är äldre modeller av motorcyklar som lever kvar än idag, antingen som utställningsexemplar eller så är de fortfarande igång på vägarna. Det är populärt med veteranträffar, veteranracing och andra typer av tävlingar eller arrangemang med veteranmotorcyklar. Man kan säga att det finns en hel kultur bakom fenomenet med gamla motorcyklar, och många äldre motorcyklister som åkte hoj i unga år engagerar sig i arrangemang kring veteranmotorcyklarna. Det är ett aldrig sinande intresse! Det är dessutom förekommande att man genomför veteranturer eller tävlingar för att samla in pengar till välgörande ändamål.

"Lugo, RA, Italy - September 30, 2012: biker riding an old racing motorcycle Scott TT at motorcycle festival ""Rombi di passione"""

Det är inte helt ovanligt att man kan stöta på motorcyklar som tillverkades under 1900-talets första år och som fortfarande finns kvar väl bevarade och i fint skick. Många fascineras och blir sentimentala av historiken som dessa motorcyklar bär med sig. Om man är väldigt förtjust i motorcyklar finns det mängder av snygga och charmiga tavlor med gamla motorcyklar. Den riktiga entusiasten skaffar sig dessutom en häftig fototapet.

Att få omges av gamla motorcyklar är helt enkelt en livsstil för många människor. Letar man efter gamla motorcyklar eller produkter som hör till ämnet kan man börja med att efterforska kring motorcykeltillverkare som var verksamma under tidigt 1900-tal. Några av dessa tillverkare var Vincent, Velocette, Rumi och Ducati. Den allra första motorcykeln tillverkades redan under 1800-talets mitt. Det var en cykel som drevs av en ångmaskin! Därefter satte utvecklingen och produktionen snabbt fart. De tvåhjuliga fordonen blev succé!

I Sverige måste man betala fordonsskatt för alla registrerade fordon (som inte är avställda). Bland dessa fordon räknas exempelvis personbilar, motorcyklar, bussar, lastbilar, släpvagnar, traktorer och motorredskap. Har du däremot en veteranmotorcykel kan du slippa detta. Undantaget regeln om fordonsskatt är nämligen veteranfordon, och alltså även veteranmotorcyklar. Motorcyklar som är trettio år eller äldre är skattebefriade och ägaren till dessa behöver alltså inte betala någon skatt för fordonet. Har du en fin gammal trotjänare har den alltså redan betalt under hela sin livstid och får numera visa upp sin skönhet på vägarna alldeles skattefritt!

Leave a Comment

mts_howto